29.03.2024

Global News

Follow global news

Вибух у Пшеводуві: Польща ще не знає, звідки була випущена ракета – Моравецький

Розслідування щодо того, звідки саме була випущена ракета, яка вибухнула в Польщі, триває – про це заявив прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький на пресконференції у Фінляндії.

Таким чином він відповів на запитання одного з журналістів про те, чи Україна визнала, що ракету запустили з її території, передають міжнародні медіа.

«Ми цього (походження ракети – ред.) поки не знаємо. Дозвольте експертам та прокурорам попрацювати над цим», – заявив Моравецький.

Читайте також: Інциденти на кшталт вибуху в Польщі можуть повторюватися, це «нова фаза війни» – президент Литви

Він додав, що в слідчих є докази з камер прикордонної служби, але й вони не показують зі стовідсотковою точністю, звідки була запущена ракета. Відтак, за словами голови польського уряду, розслідування «займе певний час».

Моравецький запевнив, що Польща зацікавлена в повній прозорості цієї справи.

«Зокрема, ми хочемо, аби наші українські друзі та партнери були переконані, що висновки розслідування будуть однозначними. Ось чому ми запросили їх долучитися», – зазначив він.

20 листопада стало відомо, що фахівці завершили обстеження місця падіння ракети, котра вбила двох людей, у польському селі Пшеводув.

Читайте також: Ігнат про падіння ракети в Польщі: посилення ППО допоможе Україні захистити і себе, і Європу

МЗС Польщі 15 листопада офіційно підтвердило, що під час ракетної атаки Росії проти України на село Пшеводув впала ракета російського виробництва. Попри припущення, що ракету випустила система ППО України, багато країн Заходу покладають відповідальність за інцидент на Росію, адже саме вона почала ракетну атаку.

Росія заперечує, що завдавала ракетних ударів поблизу місця інциденту і взагалі поблизу польського кордону. У Міністерстві закордонних справ Росії викликали тимчасового повіреного у справах Польщі. Раніше російського посла викликали до польського МЗС.

from Radio Svoboda

About Author