29.03.2024

Global News

Follow global news

Путін пропонує назвати «піонерами» державну дитячу організацію Росії

Президент Росії Володимир Путін закликав учасників створеної в 2022 році під егідою держави організації дітей та молоді «подумати» про те, щоб повернутися до назви «піонери». Свою рекомендацію він висловив 19 квітня у розмові по відеозвʼязку з віцепремʼєркою російського уряду Тетяною Голіковою.

Організацію було створено торік у грудні. На з’їзді її назвали «Рух перших». За назву голосували кілька разів, але щоразу більшість підтримувала саме цей варіант; «піонери» тоді посіли лише четверте місце.

Голікова у своїй доповіді Путіну згадала «Рух перших». Путін запитав її: «Перші це що таке? Це піонери, так?»

«По-старому можна сказати так», – погодилася Голікова. «По-старому, по-новому – як було, так і є, від цього нікуди не подітися», – сказав Путін. Він зазначив, що слово «піонери» позбавлене ідеологічного забарвлення і закликав «подумати над цим». У відповідь на слова Голікової, що нову назву обрали делегати зʼїзду, Путін сказав, що треба «просто подумати і з хлопцями порадитися».

Піонерами називали членів Всесоюзної піонерської організації, створеної в СРСР на початку 1920-х років на зразок руху скаутів, однак із додаванням комуністичної ідеології. Спочатку вона носила імʼя Спартака, а після смерті лідера більшовиків – імʼя Володимира Леніна. У піонери в СРСР приймали практично всіх дітей середнього шкільного віку, роботою організації керував комсомол – молодіжна комуністична організація. Масова піонерська організація проіснувала до розпаду СРСР 1991 року.

Видання «Медуза» з посиланням на джерела, близькі до адміністрації президента, стверджує, що раніше в Кремлі вирішили «не повʼязувати новий рух із минулим, із радянським». «Але президентові це минуле подобається, а іншої назви, що запамʼятовується, придумати так і не вдалося», – сказав один із співрозмовників «Медузи». «Рух перших» – по суті, синонім руху піонерів, оскільки саме слово «піонер» запозичене російською мовою з англійської, де термін має кілька значень, у тому числі «першопрохідник» (американськими піонерами називали колоністів, які освоювали нові землі, що приєднувалися до США у XVIII–XIX століттях).

У липні 2022 року Державна дума Росії ухвалила законопроєкт про створення державної організації дітей та підлітків. Передбачається, що вона опікуватиметься вихованням молоді та сформує «ціннісні орієнтації» та світогляд на основі «традиційних російських духовних та моральних цінностей». Участь в організації, як стверджувалося, буде добровільною.

from Radio Svoboda

About Author