28.03.2024

Global News

Follow global news

Попередні результати виборів у Туреччині: підраховано понад 90% голосів

У Туреччині о 17:00 неділі 14 травня завершилося голосування на виборах президента та депутатів парламенту. Усі виборчі дільниці у країні закрилися. На виборчих дільницях у країні розпочався підрахунок бюлетенів, повідомляє Gazete Duvar.

Станом на 23.00 неділі, 14 травня, було відкрито 93% вибочих скриньок. Реджеп Тайїп Ердоган отримує на даний момент 49,9% голосів виборців, а Кемаль Киличдароглу – 44,3%, Сінан Оган – 5,3%.

За партію «Народний альянс» віддали голоси 50,5% виборців, за опозиційний «Національний альянс» проголосували 34,6%.

На своїй сторінці у Twitter, головний суперник Ердогана лідер Республіканської народної партії Кемал Киличдароглу повідомив, що спочатку за владу нібито проголосувало 60% виборців, а зараз цей показник опустився нижче 50. Що, в свою чергу, може свідчити про «певні маніпуляції від провладних членів виборчих комісій».

«Закликаю спостерігачів на місцях та представників виборчих комісій не залишати своїх місць. Ми не будемо спати цієї ночі, мої люди. Я попереджаю Центральну виборчу комісію YSK, ви повинні забезпечити введення даних у провінціях», – написав він.

Водночас чинний президент країни Реджеп Тайїп Ердоган перебігом виборів задоволений.

«Попри те, що вибори пройшли в такій позитивній та демократичній атмосфері, поспішне оголошення результатів у той час, коли ще триває підрахунок голосів, було б узурпацією національної волі», – написав Ердоган.

На думку експертів, це одні з найнапруженіших виборів в історії Туреччини. Якщо жоден із кандидатів не отримає понад 50% голосів у першому турі, 28 травня відбудеться другий тур. Більшість передвиборчих опитувань показували невелику перевагу опозиційного кандидата.

Для обрання одному із претендентів у першому турі необхідно набрати понад 50% голосів. В іншому випадку призначається другий тур, куди виходять два кандидати, які отримали найбільшу підтримку виборців.

from Radio Svoboda

About Author